2009. augusztus 29., szombat

A Kenner Products története II. - Az aranykor

Ugorjunk vissza 1977-be. A Szovjetunióban a Gorkij Filmstúdió bemutatja a nagy sikerű "Fekete fülű fehér Bim" című játékfilmet. A mozik előtt hatalmas tömegek, mindenki az új filmről beszél... ugyanezen év május 25-én egy unalmas szerdai napon a hanyatló burzsoá fellegvárban (USA) is bemutattak egy filmet, amiben az osztályharc során egy ifjú kolhozparaszt és egy fuvaros a hős forradalmárok élén megsemmisítették az elnyomás jelképéül szolgáló, egész bolygók elpusztítására képes Halálcsillagot - elindítva egy olyan új kultuszt, amely még a hidegháborút és a Kreml rideg lakóit is jócskán túlélte. Még az akadémiai jelölés (Oscar) ellenére sem sok ember hordhatott Bim-es pólót a moszkvai metrón, és a kis fekete fülű fehér plüss figurák sem árasztották el a GUM áruházat, amikor a dekadens fogyasztói társadalomban már mindenki térdig gázolt a Star Wars cuccokban és mohón várta a folytatást.


A folytatás azonban hiányzott az üres dobozból, jó darabig váratott magára (lásd: http://szemetzuzo.blogspot.com/2009/08/ki-koran-kel.html) és furcsa mód postán érkezett. Már az első Star Wars figurák postára adását is rengeteg munka és néhány nagyon jelentős döntés előzte meg. A Kenner Products főhadiszállásán Cincinnatiban komoly szakemberek törték a fejüket az évtized játék üzletének tűnő lehetőség minél jövedelmezőbb kiaknázásán. Először is el kellett dönteni, hogy kell-e ez a Star Wars. Hát persze, hogy kell (bár más játékgyártó korábban már elhajtotta a gyártási jogokkal házaló Lucas mestert). A jó orrú marketingeseknek már a kezdet kezdetén egyértelmű volt, hogy a Star Wars emlékezetes hősöktől, egzotikus lényektől, elképesztő járművektől hemzsegő magával ragadó univerzuma kitűnő lehetőséget nyújt egy valószínűleg sikeres játéksorozat kiadására. Az a fránya "valószínűleg" azonban a bukás lehetőségét is magában hordta.


Annál is inkább kockázatos volt egy új, ismeretlen akciófigura sorozat elindítása, mivel a bevett méret a 12" (kb. 30,5 cm) volt, ami rendkívül költségessé tette a figurák gyártását, nem is beszélve a járművekről. Képzeljük el a radiátor méretű Millennium Falcon-t vagy a porszívó méretű terepsiklót a karácsonyfa alatt (azért biztos akad néhány hozzám hasonló perverz, akinek megdobogtatják a szívét ezek az eretnek gondolatok). A magas gyártási költségek magas fogyasztói árhoz vezettek volna, ezzel a keresletet is negatívan befolyásolva. Mit lehet hát tenni? Ha Japánban merült volna fel a kérdés a válasz gyors és egyértelmű lett volna, de az USA-ban, ahol minden eltúlzottan nagy kellet némi bátorság, hogy kimondják: gyártsunk kisebbet.


A Kenner, az akciófigurák történelmében először, a 3 3/4 " (kb. 9,5 cm) méret mellett tette le a voksát (de gyártott, igaz kisebb sikerrel 12"-es figurákat is!). Ezzel a lépésével számtalan új játéksorozat úttörőjévé vált - meg kell azonban jegyezni, hogy bizonyos vélemények szerint a Micro Man sorozat, amit a Mego adott ki a méretét és a megjelenés idejét tekintve megelőzte a Star Wars figurákat, valamint a figurák méretének csökkenése általánosságban a 70-es évek nagy energia válságára és az emiatt növekvő kiadásokra vezethető vissza.


Akárhogy is volt, az alacsony gyártási és forgalmazási költségek lehetővé tették a 2 $ körüli (egészen pontosan: 1,49 $) fogyasztói árat. Így az amerikai gyerekek viszonylag könnyedén kidumálhatták szüleikből kedvenc karaktereiket, sőt egy kis hisztivel még a teljes kollekcióhoz is hozzájuthattak (akkoriban ez mindössze 12 figura volt, sőt, eredetileg csak 6 darabosra volt tervezve a sorozat). Az időhiány okozta problémáról és annak megoldásáról a fent hivatkozott linken lehet többet megtudni. Itt csak annyit említenék meg, hogy csupán az úgynevezett "Early Bird" készletekből, amik a figurákat még nem is tartalmazhatták, 600.000 példányt adtak el. Az üzlet miden jel szerint beindult.

A játéksorozat évről évre egyre népszerűbb lett és minden új epizód megjelenésével újabb és újabb szereplővel, járművel és playset-tel gazdagodott. Az alábbi kiadások (manapság az ezekben kiadott játékokat hívjuk vintage Star Wars játékoknak, vagy egyszerűbben "Vintage"-eknek - a "vintage" elnevezés egyébként eredetileg borászati fogalom volt, de a klasszikus, eredeti, emlékezetes régi dolgokra is használják ezen kifejezést az angolul vartyogók) jelentek meg :

STAR WARS (1977 - 1979)
THE EMPIRE STRIKES BACK (1980 - 1982)
THE RETURN OF THE JEDI (1983)
THE POWER OF THE FORCE (1985)
DROIDS* (1985)
EWOKS* (1985)

* Az azonos című rajzfilmsorozatok alapján.

A nagy sikernek köszönhetően az 1977 és 1985 közötti időszakban 250.000.000 (azaz kétszázötvenmillió!) darab figurát adott el világszerte a Kenner és szerződéses partnerei (olyanok mint: Palitoy - Nagy-Britannia, Meccano - Franciaország, Harbert - Olaszország, Toltoys - Ausztrália, Lili Ledy - Mexikó, Glasslite - Brazília, Takara - Japán... SB Products - Törökország, khm... hehe... Uzay Savascilari über aaalles!).

A korszak alkonyán: 1985-ben, újabb Star Wars mozifilm hiányában és a bugyutácska rajzfilmek mérsékelt "sikere" miatt már megcsappant a Star Wars játékok iránti kereslet és hogy, hogy nem Lucas mester (igen, ő az aki "Star Wars Holiday Special"-t is jegyzi), állítólag a játékok gyenge minőségén felháborodva úgy döntött, ideje felbontani a Kenner Products-szal kötött szerződést. Ezek után nem volt más hátra, mint a lehető leggyorsabban kiárusítani a raktáron maradt készleteket és visszaforgatni a beleölt dollárokat, mellesleg ezzel sok-sok "unpunched" kártyás bontatlan figurához juttatni az éberebb gyűjtőket. Bár sok-sok kincs igen, de maguk az öntőformák sajnos nem kerültek gyűjtői kezekbe (legalábbis eddig), úgy tartja a fáma, hogy a tengerbe vetették őket.

Így ért véget e nemes korszak, hogy átadja helyét az őt követő "ezüstkornak", ahol a hősök nemes elődjeiknél már jóval kigyúrtabban kellett, hogy versenybe szálljanak az időközben akciófilmeken felnőtt új generációk kegyeiért.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése