2009. augusztus 10., hétfő

Early Bird - Ki korán kel...

A '70-es évek végén még nem számított természetesnek a mozifilmekhez kapcsolódó merchandising, vagyis a film alapján gyártott termékek forgalmazása. Érthető hát, hogy 1977-ben a játékgyártó cégek nem kapkodtak az akkor még ismeretlen Star Wars után. A Fox és a Lucasarts csak nagy nehézségek árán talált egy kockáztatni hajlandó játékgyártó céget: a Kennert. Bátraké a szerencse - a Kenner Products számára rendkívül kifizetődőnek bizonyult a merész üzleti húzás. A Star Wars 1977-es váratlan és mindent elsöprő sikere után a rajongók hada tisztára söpörte az üzletek Star Wars polcait, olyan keresletet támasztva, amit a gyártók nem voltak képesek azonnal kielégíteni.

A Kenner váratlan helyzet elé került, mivel a viszonylag gyorsan legyártható társasjátékoktól és kirakóktól eltekintve nem tudott komolyabb játékokkal előrukkolni az 1977-es karácsonyra, ezzel megkockáztatva, hogy lecsúszik az ünnepi vásárlók tömegeiről. A piackutatók tanácsai ellenére a Kenner, hogy időt nyerjen egy "üres dobozt" kínált a vásárlóinak "Early Bird Certificate Package" (talán "Korai Madár Tanúsítvány Csomag") néven. A csomag egyéb dolgok mellett egy tanúsítványt is tartalmazott, amelyet visszaküldve 1978 első pár hónapjában elküldték az egykor a karácsonyfa alól, pontosabban a kandalló párkányon lógó zokniból hiányzó figurákat.



Az első négy kiadott figura: Luke Skywalker - double telescoping lightsaber!, Princess Leia Organa, Chewbacca - zöldes színű nyílvetővel és R2-D2 idővel rendben megérkezett egy "Early Bird Mail-in Offer" nevű csomagban. A csomag a figurák felállítása érdekében a karton háttérhez való műanyag peckeket is tartalmazta.


A manapság már horrorisztikus árú, tehát karácsonyra csak a nagyon jó vagy gazdag gyerekek fája alá elképzelhető készlet egykori televíziós reklámja megtekinthető az alábbi linken: http://www.youtube.com/watch?v=05cK5srUNn4

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése