2009. augusztus 24., hétfő

A Kenner Products története I. - A kezdet és a vég

A Wikipedia tanúsága szerint a Kenner Products céget három testvér (Albert, Phillip, és Joseph L. Steiner) alapította 1947-ben Cincinnati (Ohio, USA) városában. A cég neve annak az utcának a nevéből ered, ahol eredetileg a cég székhelye volt. Az 1957-es évtől kezdődően a cég több sikerterméket is jegyezhetett a gyermekjátékok piacán: saját építőkészleteket, a "Give-a-Show" vetítőt, egy egyedi játéktűzhelyet, és a "Spirograph" nevű rajzoló készüléket.


A Kenner úttörőként kezdte meg 1958-ban a játékok televíziós reklámozását. Az 1961-as évek elején bemutatkozott a Kenner kabala madara: "Gooney Bird" egy albatrosz, aki a televíziós reklámokban - és a cég logójában: "It's Kenner! It's Fun!" vagyis "Ez Kenner! Ez móka!" - képviselte a céget báb és rajz változatban egyaránt. A madárka 1974-ben csomagolhatott végleg, mivel melegebb éghajlatra küldték a marketingesek .


1967-ben a Kennert megvásárolta a General Mills. 1970-ben a Rainbow Crafts részleget beolvasztották a Kenner-be, így már a Play-Doh termékek is bekerültek a Kenner logo alá.

Miután a Meggo Corporation 1976-ban lerázta Lucas-ékat a Kenner megszerezhette a jogokat a Star Wars figurák és egyéb játékok gyártására. Számunkra a történet legérdekesebb része pont itt kezdődik, de mielőtt még rátérnénk a lényegre, gyorsan fussunk végig a Kenner Products további történetén.

A Kenner akciófigurái számára a 70-es évek sikersorozata a "Hatmillió dolláros férfi (The Six Million Dollar Man)", a DC Comics szuperhősei valamint Batman is sikeres történeti hátteret biztosítottak, ennek ellenére a General Mills 1985-ben kiszervezte a Kenner és a Parker részlegeket egy külön divízióba, ami a Kenner-Parker Toys Inc. nevet kapta. A részleget 1987-ben megvásárolta a Tonka. Az új tulajdonos döntése alapján a Kennert ismét önálló részleggé szervezték. A Tonka-t (és vele a Kennert is) 1991-ben felvásárolta a Hasbro. A Kenner saját cincinnati-i központját 2000-ben számolta fel a Hasbro, ettől az időponttól a Kenner játékok a Hasbro saját termékeiként jelennek meg.

Miután megismerhettük a Kenner Products sajnálatos végét, térjünk vissza annak aranykorába, vagyis az 1978-1985 közötti időszakba.

Folytatása következik...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése