2009. augusztus 20., csütörtök

Most Wanted I. - A legritkább kiadott figura és tanítványai


A kereskedelmi forgalomba került (tehát nem prototípus) legritkább figurák ranglistáját valószínűleg Kenobi mester DT - Double Telescoping vagyis "dupla teleszkópos" változata vezeti, azzal a nagyjából tucatnyi bontott (loose) és két bontatlan (carded) kereskedelmi forgalomban is megjelent példányával, ami fennmaradt. Szorosan követi őt egykori tanítványa Vader nagyúr a maga szintén tucatnyi ismert DT-s loose és három bontatlan figurájával. Az adatok John Kellermanntól származnak. A sort a legifjabb Skywalker, Kenobi mester utolsó tanítványa zárja, aki köszönhetően az Early Bird kiadásnak, viszonylag nagyszámú bontott DT változattal büszkélkedhet.

De mi is az a DT - Double Telescoping funkció és miért ilyen ritkák a DT-s figurák? A dupla teleszkóp funkció elnevezés a fénykard hosszának kétszeri megnövelhetőségére utal, ami eltér a későbbi változatok szimpla kitolható fénykardjától, vagyis a középső vékony szál külön előre tolható és visszahúzható, amint az a lenti képen is látszik.


A következő képet érdemes megjegyezni. Látszik, hogy a DT fénykardnál nincs kicsúcsosodás, a belső szál a lapos végű külső közepébe csúszik vissza. Ez az árulkodó jel már a bontatlan figurákon is megfigyelhető - ha valakinek lesz akkora mázlija, hogy ilyen kerül a keze ügyébe.


Azért nincs sok a DT-s figurákból, mert a bonyolult gyártási folyamat túl költséges volt és azt a kis extrát, amit a duplán kitolható fénykard jelentett feleslegesnek ítélte meg a Kenner vezetősége, ezért áttértek a sima és jóval olcsóbb verzióra. A már elkészült kardokkal felszerelt figurákat még forgalomba hozták, így a kezdeti időben az Egyesült Államok több területén is hozzájuthattak valamelyikükhöz a szerencsés kevesek.


Ritkaságuknak köszönhetően a DT figurák rendkívül drágák. A loose Kenobi és Vader változatok 3.000 $ fölötti, a bontatlanok pedig 20.000 $ fölötti áron kerülhetnének kollekciónkba, ha valami csoda folytán értékesítené ezeket a gyűjtői gyöngyszemeket boldog tulajdonosuk. Luke hozzájuk képest már "nevetségesen alacsony" áron, úgy 100 - 200 $ közötti összegért a miénk lehet.


A kereslet - kínálat törvényeinek engedelmeskedve természetesen készültek hamisítványok is, ezért érdemes vadászszenvedélyünket félretéve hideg fejjel és körültekintően viszonyulni minden szenzációs ajánlathoz.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése