2010. szeptember 21., kedd

Hamisítvány I. - Árnyaljuk a képet

Nem erről akartam írni eredetileg, de a mai böngészgetésem eredményeként érdekes információra bukkantam az előző bejegyzésem tartalmához kapcsolódóan. Igyekszem szerényen csak fordítói munkát végezni és a lehető legpontosabban visszaadni az általam etalonnak tekintett theswca.com eredeti cikkét.

 
Gyártásba sosem került (unproduced) POTF hátlapos "csigás" Leia figura bukkant fel 1999 nyarára datálhatóan  a  Hollywood Heroes kínálatában. A felszínes személélő számára valódinak tűnhet, hiszen eredetiségének bizonyítására az "egy Kenner forrástól származik" frázist is elsütötték, de sajnos ennyi nem elég a csodához, mivel az alaposabb vizsgálat során kétséget kizáróan bebizonyosodott, hogy hamisítvánnyal van dolgunk. 


A POTF címke durva és szemcsés, nem pedig fotó minőségű, mint amilyeneket a Kenner a Toy Fair-re (fontos játék expo az USA-ban, kb. játék BNV) csomagolt eredeti mintadaraboknál is használt, láthatóan digitális másolási technológia eredménye, ezzel valószínűtlenné téve a korabeli datálást.


Maga a POTF logó úgy tűnik, hogy a "POTF bolygó térképek" (POTF Palnetary Maps) másolata, bár jóval nagyobb és szemcsésebb, mint bármi, amit anno a mintadarabok csomagolásánál használhattak. Sok egyéb játék között a fent látható Cloud Car Pilot és C-3PO figura tároló is erre a szomorú sorsra jutott. A hamisítás mellett szól az az érv is, hogy a valódi mintadarabokkal ellentétben egyik játék sem szerepel korabeli fotó referenciákon: katalógusokban, Toy Fair-ről  készült fényképeken. Sajnos az ebayre is eljutottak ezen hamisítványok, szóval, ha valami (főleg az ár) túl szépnek tűnik, ahhoz, hogy igaz legyen, akkor csak óvatosan a licittel!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése