2010. augusztus 16., hétfő

Star Wars Recycled - Újrahasznosított kedvencek

A bejegyzés alapját képező eredeti, hosszabb cikk elérhető a theswca.com oldalán. Két rajongótársunk biztosított apropót a közzétételre: az egyikük sikeresen eladott egy bontatlan Tuck barátot a vaterán, bár ez hónapokkal korábban volt,  másik lelkes rajongótársunk pedig nemrég átküldte az alábbi képet a közös tokban AFA-zott gamorrai - Tuck barát párocskáról.

Evolúcíjóóó... a'la Kenner
Az akciófigura gyártás komoly előkészületeket, rengeteg pénzt, munkát és időt igényel, így hát csak a legnagyobb játékgyártó cégek engedhetik meg maguknak, de még ők is komoly költségcsökkentő megoldásokat kell, hogy eszközöljenek. Példának okáért kiváló gondolat a meglévő dizájn, az acél szerszámok, az öntőformák és minden rendelkezésre álló eszköz ismételt felhasználása a lehető legminimálisabb, de azért még eladható terméket eredményező változtatás mellett.

 A Kenner esetében az újrahasznosításnak két fő fajtáját különíthetjük el: a 70-es években már kiadott korábbi játékok "sztárvárszosított" piacra dobását, valamint a Star Wars játékok későbbi áttelepítését más háttértörténetre - vagyis kedvenceinket "megsztárvárszosítottalanították". 

A "sztárvárszosítás" mellett komoly érvek szóltak. Az áltlagos játékfejlesztési idő egy évet is igénybe vett,  a kezdet-kezdetén viszont a Kenner pont az időnek volt híján, amint azt korábbi,  a Kenner történetéről szóló bejegyzésemben már taglaltam. Az 1978-as Toy Fair-en már kész játékszériákkal kívánt megjelenni a Kenner és ehhez kapóra jött a már meglévő termékek garmadája.

Az űrben is dobtárassal - TAT TAT RATTA


A korábbi játékok újrahasznosítása 1979-el be is fejeződött. A Birodalom visszavág megjelenésére már teljes erővel dübörgött a Kenner Star Wars gépezete, így szükségtelen, sőt egyenesen nemkívánatos volt az újrahasznosítás. Akárhogy is a Kenner mégis megjelentetett két átdolgozást, igaz ezúttal Star Wars-ból más játékszériába, melyek alapját első generációs Star Wars játékok képezték. Ezeket az igen ritka játékokat a gyűjtők is inkább csak a katalógusokból ismerhetik és roppant keresettek. Az első ilyen a "Western Café" playset 1980-ból, ami a "Real West" sorozat részeként jelent meg. A palyset alapját a Creature Cantina Star Wars playset képezte, ezzel a mesteri húzással visszakerült Lucas kantinja a western világba, ahonnan az eredeti alapötlet származhatott.

"Negola dewaghi wool dugger?"
"Nem tetszik neki a képed öcsi."
  A másik Kenner termék az "Action Figure Display Stand"-et vette alapul, ami némi háttércsere után a csak kicsit nagyobb 4"-es "Glamour Gals" divat cicák méretéhez is kiválóan alkalmazható volt.

Teszt: Az alsó ritkább, drágább. Melyik kellene?
 A sor 1982 körül tovább folytatódott 12"-es Han Solo-ból tervezett Indiana Jones figurával, majd  átalakított játékfegyverekkel, egyebekkel rukkoltak elő.

Számunkra a legérdekesebb sorozatnak az 1992-es "Robin Hood: Prince of Thieves - Robin Hood: a tolvajok fejedelme" bizonyult. A Kevin Costner örökérvényű filmje alapján gyártott játékok 50%-a újrahasznosítás eredménye. A Sherwood Forest Playset az ewok falu ráncfelvarrott változata, alapjában véve változatlan, egy kis lombozat került a fákra, meg pár önvédelmi lándzsvetőt szereltek fel  Robin mókás fickói (cserébe feláldozták C-3PO trónját és a fák koronaszintjén nagyon tűzveszélyes sütögető helyet - ami csak a vakmerő ewokoknak pálya). Itt is a vadnyugatihoz hasonló mélységű komoly párhuzam figyelhető meg a fákon lakó és rafinált csapdákat állító ewokok és a sherwoodi erdő lakói között.


Az Ewok Catapult és Ewok Battlewagon házasításából keletkező Robin Hood Battlewagon is kapott némi bronz pajzsos látvány tuningot (ennyi hasonlóság után felmerült bennem a kérdés: ezek szerint Robin Hood-ék is elpáholták volna a birodalmat?).


A Tuck barát (Friar Tuck) akciófigura az egyetlen Kenner által gyártott Star Wars figura, ami más játék sorozat részévé vált. A figura a gamorrai és a szerzetes fizimiskája közötti alapvető hasonlatosságnak köszönheti létét, bár sok eltérést találhat az alapos szemlélődő: a szerzetes kidolgozottsága finomabb, enyhébbek a kontúrok és a gamorrai mellpáncél is eltűnt róla. Említésre méltó, hogy a filmben végig csuhában járt a jó kedélyű iszákos barát, de erről az apró részletről megfeledkeztek a költséghatékonyság kedvéért.




 Végezetül egy kétes érdekesség (bár a képek szerintem magukért beszélnek): Luke Sundance vagy Skywalker Kid avagy bajszos tehenész Luke a paraszt Luke rajongóknak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése