2010. augusztus 23., hétfő

Egykori lelőhelyek I. - Budapest VII. ker.

Brányi Péter gyűjtőtársunkkal dokumentáltuk a nyolcvanas évek "kincsesbányáit". Itt nőtt fel a  "hétkerben"  sok szép emlék fűzi az egykori árusító helyekhez, így a mai napig emlékszik rájuk - érdemes a bemutatkozását elolvasni a képek mellé. Remélem a régi helyeket látva néhányan elérzékenyültök és hüppögve gondoltok a trilogós Yak Face-ek és magyar hamisítványok garmadájára, amik bontatlanul sárgulhattak meg a kirakatokban és most valamelyik poros padláson, dohos pincében egy Leó jégkrémes kartondoboz mélyére rejtve várják, hogy előbb fedezzétek fel őket, mint a lomtalanítók.


Dohány u. 47. alias Bástya mozi mögötti trafik

A Dohány u. 47. alatti trafikba - most éjjel-nappali - belépve a bal oldalon álló pult mögött várta vásárlóit a trafikos néni. Ez a hely volt a kifutó időszak Kánaánja, töméntelen áruval.

Dohány u. 63.

Vár állott, most zálogház... Péter számára egy magyar Wicket volt a legemlékezetesebb fogás erről a helyről.

Király u. 105. alias Lövölde téri trafik

A nagy trafik ma élelmiszerbolt - így múlik el a világ dicsősége. Az ajtótól balra található fakkban egy valódi Teebo és egy Wicket figura buzdította hisztire, vásárlásra esetleg a kettő kombinációjára az erre járó gyerekeket, szülőket, nagyszülőket.

A "Souvenir Ajándék" halványan még látható táblája
Garay u. 23. alias Garay utcai szuveníres
A Garay utcai szuveníres Nefelejcs utcai kirakata
A Garay utcai szuveníres egyike volt a legelképesztőbb kínálattal rendelkező árusoknak Budapesten (esetleg a Móriczon található bódé vehette fel vele a versenyt - akinek közvetlen tapasztalata van, kérem jelentkezzen!). Irgalmatlan mennyiségű magyar figura mellett járműveket is árult. Péter saját maga spórolta össze a dobozos Tie Interceptor-ra való huszonhét darab Kossuth százast és a mai napig féltve őrzi ezt a ritkaságot. Az akkori kínálatban szerepelt még egy AT-ST 3200-ért, valamint egy Slave I-es sajnos ma már ismeretlen (de gondolom az előzőeknél is borsosabb) áron. Olcsó kínai göncöket vásárolhatunk a helyén...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése