2009. szeptember 25., péntek

A Star Wars játékok minősítési renszerei I. - A "C" minősítési rendszer

A cím olyan komolyra sikeredett, hogy akár vizsga tétel is lehetne belőle, de nem kell megijedni senki sem kéri számon az anyagot, legfeljebb a pénztárcánk. Amikor felkértek, hogy írjak valamit az AFA, UKG és egyéb minősítési rendszerekről elsőre remeknek találtam az ötletet, de minél jobban beleástam magamat a témába, annál inkább erősödött bennem a gondolat, hogy óvatosan kell kezelnem a kérdést. Előre fel kell hívnom a figyelmeteket: mindenki maga döntse el mit és miért tart kifizetődőnek, mikor és miben vállal kockázatot és mennyire hallgat mások véleményére - ide tartozik az enyém is - mert, mint a legtöbb dologban a világon, ebben a kérdésben sincs egyetlen abszolút "igazság". A minősítés folyamata minden törekvés és célzat ellenére sem lesz egzakt, hanem fájdalmasan szubjektív és így bizonytalan tudomány marad.

Minősítés

A kezdet kezdetén volt az igény. Az igény, hogy a gyűjtők pontosan megértsék egymást, összevethessék gyűjteményük féltett kincseit, akár üzleti célzattal is. Fontos volt hát egy egységes, széles körben elfogadott és világos rendszer létrehozása. Az első ilyen, máig is nagyon népszerű és valószínűleg a legelterjedtebb skála az Egyesült Államokban jött létre: C minősítési rendszer néven. A C a "condition" rövidítése, magyarul állapotot jelent. A minősítések a C-10-től, ami a vintage kategóriában nagyon nehezen elérhető abszolút tökéletes állapotra alkalmazható, a C-1-ig terjednek, ez utóbbi nagyjából azt az állapotot takarja amilyenbe a szerencsétlen droidok kerülhetnek a szadista EV-9D9 kínzókamrájában.

A C minősítési rendszer eredeti formájában kizárólag a bontatlan figurák kategorizálására szolgált - furcsa, de kezdetben a bontatlan figurák esetében csak a csomagolás számított, a benne lévő figura állapota semmilyen formában sem befolyásolta a kapott C értéket. Az értékelés szöveges része sokat merített a képregény gyűjtők kifejezéseiből.

A skálát idővel a bontott figurák, a járművek és egyéb dobozos csodák minősítésére is elkezdték használni, ezzel eléggé összezavarva az addigi egységes képet. Mivel más-más kritériumokat kell figyelembe venni a különböző kategóriák osztályozásánál, így manapság már különböző C értékeket (és a hozzájuk tartozó elvárásokat) állapítanak meg a tartalomra (figura, jármű, stb.) és a csomagolásra (hátlap, buborék illetve doboz). Sajnos ahány ház, annyi szokás alapon történik a minősítés. Különböző minősítési eljárásokkal találkozhatunk még az ebay-en belül is, ezért nem árt az adott "ház" konkrét szokásaival megismerkedni a vásárlás előtt.

A Vega Transports egy ausztrál társaság, akik 1991-ben vezették be a C skálát. Az osztályozás nagyjából így néz ki náluk:


C-11: Spear Mint

C-10: Super Mint (abszolút gyári állapot - tökéletes állapotban, ahogy lekerült a gyártósorról) a lehető legjobb állapotú, tökéletesen sértetlen csomagolás, semmi hiba, pötty, hajszálrepedés, hiányosság, a sarkok nem nyíltak szét, nem görbültek, a buborék hibátlan. Ezt a kategóriát nem is merik használni az áruikra - bontott figuránál sem.

C-9: Almost Mint (majdnem gyári állapot - közel tökéletes állapotban, ahogy megérkezett a forgalmazóhoz) esetleg előfordulhatnak apró sarok vagy él repedések, nagyon apró ráncok a hátlap felszínén, de egészében friss, új benyomást kelt a csomagolás. Ha a sérülések szinte észrevehetetlenek és a buborék teljesen átlátszó akkor egy + jelzést is kaphat, vagyis C-9+ szerepel a minősítésben. Ha külön nem jelölik másként a termék mellett, akkor C-9 minőségre kell gondolni. Bontott, de hiánytalan figuráknak a következő követelményeknek kell megfelelniük: tiszta, újszerű állapot, csak a polcon állt, láthatóan nem játszottak vele.

C-8: Mint (gyári állapot - újszerű állapot, de vannak hibák, egyébként itt egy kis logikai zavar van az elnevezésekkel, viszont eredetileg is így szerepel az oldalukon, javaslom a C-9 Mint, C-8 Almost Mint cserét fejben elvégezni) a csomagolás kisebb, de látható sérüléseket szenvedett: erősebb gyűrődés, esetleg horpadás a buborékon vagy bemélyedés a hátlapon, de a játék még mindig alkalmas a bemutatásra. Kaphat egy + jelet (C-8+), ha csak egy probléma adódott, például nyomott buborék majdnem tökéletes hátlappal. Bontott, de hiánytalan figuránál: tiszta, használt állapot, játszottak vele, ezért az elhasználódás enyhébb jelei tapasztalhatóak.

C-7: innentől már nem használnak külön szóbeli elnevezést az ausztrálok, érthető, mert a C érték csökkenésével használt jelzők egyre inkább az áru pocskondiázásának tűnnének. Ebbe a kategóriába a csomagoláson található közepes vagy súlyos sérülés még belefér, ez lehet egy kivételesen súlyos ránc, gyűrődés illetve lehetnek nagyon észrevehető, zavaró helyen keletkezett gyűrődések, amelyek C-8-nál súlyosabbak. A sérülések a csomagolás elején, hátán egyaránt elhelyezkedhetnek, de már egy rosszul letépett árcédula is ebbe a kategóriába sorolhatja a játékot, ha az elülső oldalon található. A 3 mm-nél nagyobb szakadás vagy tűzőgép okozta sérülés miatt automatikusan C-7-ről indul lefelé a termék, akkor is, ha minden egyebet tekintve tökéletes az állapota. Ezt a minőséget már kerülik a gyűjtők, mivel nem tartja az értékét megfelelően (ugye-ugye a kereslet-kínálat törvénye...), de nagyon ritka zsákmány esetén olykor azért kivételt tesznek. Bontott figurákról itt nem tesznek említést a vegások.

C-6: a csomagolás különösen súlyosan elhasználódott, sérült. Ha hiányzik, szakadt a függesztéshez használt nyílás a karton felső részéről, akkor automatikus C-6, C-5 a maximum eredmény, minden egyébtől függetlenül. Kibontásra javasolt a megvásárlásuk, a benne lévő figura teljesen épp kell, hogy legyen, hiszen az alacsonyabb C minősítés kizárólag a csomagolásra vonatkozik. Jó lehetőség a loose gyűjtemény kiegészítésére.

C-5: a csomagolás nagyon nagy mértékben sérült, de a tartalma sértetlen állapotban van. Ha valaki kivágott egy beküldendő darabot a csomagolásból, például egy "különleges ajánlat" kártyát ("special offer" - figurákat postáznak ezek beküldéséért), akkor a C-5 minősítésnél jobb nem jár. Gyűjtőknek erősen kerülendő, hacsak nem kibontásra szánják.

C-4-től C-1-ig: ezeket a minősítéseket kezdetben az igen jó állapotú bontott figurákra egyszerre alkalmazták a visszaragasztott vagy törtött buborékos hátlapos figurákkal, illetve az eredeti csomagolásuknak csak egy részével rendelkező figurákkal, dobozos játékokkal. (tehát C-4 volt a szép állapotú bontott figura, de C-4 volt a recarded (kb. újrazárt) viseletes figura is). Napjainkban a skálának ezek az alacsony fokozatai elvesztették jelentőségüket, mert a bontott figurák a csomagolás, doboz, útmutató, stb. minősítésére egy-egy külön C-10-ig terjedő skálát szokás alkalmazni.

Az ebay-ről a "jeditoyland" nick-en regisztrált árus (Star W)ars poetica-ját ismertetem, mert ő a fentiekkel ellentétben inkább a bontott figurákkal foglalkozik. Jeditoyland bevallja, hogy ötvenezernél (50.000!) is több bontott vintage figurát vett már szemügyre, de még egyetlen gyári állapotú (jobb későn, mint soha, a "mint" egy angol kifejezés, a jelentése eredetileg verdefényű érme, ami itt a vintage világban a hibátlan gyári állapotú figurára utal, a kép árnyalásához hozzátartozik, hogy vannak frissen bontott, de gyárilag hibás figurák is, és még oly sok egyéb furcsaság...) figurával sem találkozott, köszönhetően az eltelt 30 évnek és a korabeli nem elég tartós festékeknek.

"Hallod, te zöld végtagú szőrkabát, nem is vagy igazi variáns!" "Wroooaaaarhhhh!!!" "Ó tervezőm, csak vicceltem. Neeee..." "Hrrrmpfhhpfhhpfhhhm." - Green Limb Chewbacca vs. C-3PO with Removable Limbs.

Soha sem ad C-10 minősítést a vintage figuráinak, habár tudja, hogy másoknál ugyanaz a figura könnyedén elérhetné a C-10-es szintet. A C-10 a tökéletes állapotot jelenti számára, ezért a maximális eredmény, amit a kínálatában szereplő figura kaphat a C-95.

C-95: annyira közel a tökéleteshez amennyire csak lehet, még csak egy apró esték megfolyás sem megengedett, a rögzítések szorosak (nem lötyög a figura keze-lába), sohasem játszottak vele. Nagyon ritkán érdemli ki egy figura.

C-9: közel tökéletes, esetlegesen egy nagyon apró festék kopással, dörzsölődéssel.

C-8: jó állapot legfeljebb pár kis festék kopással, semmi nagyobb hiba, a rögzítések szorosak.

C-7: egész jó állapot kevés festék kopással, semmi nagyobb hiba, de látható a játékból eredő elhasználódás, a rögzítések szorosak.

C-6, C-5, C-4: festék kopások, laza rögzítések, a pontos állapot a mellékelt fényképekről látható. Rosszabb minőség nem is kapható nála (pedig de megnéznék egy C-1-est).

Jeditoyland egy pár gondolat erejéig elmélkedik a figuráiknak c-92, C-97 minősítést adó árusok eretnek módszerein, megpróbálva a korrektség határain belül maradva kifejezni, hogy még ő sem érti mit takarhatnak pontosan ezek a részeredmények. Magánvéleményként megjegyzem, ahol hősünk C értéket közöl, ott nincs feltöltve külön fénykép. Részemről a fényképre szavaznék, ha már nem lehet mindkettőt egyszerre.

Útravalóul egy figyelmeztetés: C-100-as skálán könnyű C-10-es figurát venni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése