2009. szeptember 8., kedd

Repro - Öntsünk tiszta vizet a pohárba

Előbb-utóbb minden gyűjtő belefut egy repro fegyverbe. Én direkt kerültem kapcsolatba az elsővel, így nem ért csalódás. Aki nem szándékosan, hanem tévedésből, sőt gyakran nem kevés pénzért lesz egy példány boldognak éppen nem nevezhető tulajdonosa, annak komoly agyérgörcsöt, rossz esetben gutaütést, többszöri ismétlődés esetén akár mély depressziót is okozhat. Mit tehetünk hát, hogy elkerüljük az elkerülhetetlent?

Egy nagyon jó és bölcs ember, aki akár le is lövethette volna a parkban futballozó gyerekeket, de fél liter vodka és a vérbaj ellenére is uralkodott magán - kiábrándító szavaival élve: tanulni, tanulni, tanulni. Nincs mese, meg kell ismerni a repro fegyverek felismerésének módszereit, komplex eljárásait és nem árt ha van ismerősünk valamelyik kutatóintézet anyagvizsgáló laboratóriumában.

Öröm az ürömben, hogy nagyszerű móka a tévedés kivédése és minél hatékonyabbak vagyunk annál komolyabb gyűjtőnek érezhetjük magunkat. Ha mégis tévednénk még mindig nyugodtan mondhatjuk: szándékosan vásároltuk meg... hogy kevesebb legyen belőlük a piacon.

Eddig ennyit vontam ki a piacról.

Mi is az a repro? A repro egy rövidítés: a reprodukált, reprodukció szó helyett vonult be a köztudatba. A vintage figurák eredeti fegyvereinek és tartozékainak pótlására szánt kb. a kilencvenes évek elejétől gyártott változó minőségű műanyag ill. szövet csodákra használt kifejezés. A porszívó felszippantotta, molyrágta, letintázott kütyük gyorsan és olcsón pótolhatóvá váltak a repro vintage fegyverek megjelenése után.

Ugyanakkor a kevésbé érzékeny lelkületű gyűjtők könnyedén előállíthatták - és sajnos el is adhatták - hőn áhított, ritka kedvenceiket a bíbor köpenyes Bib Fortunától egészen a vinil köpenyes Jawa-ig (nem a kismotor!!!). Fenti okok miatt állítólag léteznek olyan repro ellenző gyűjtők, akik nyomban megsemmisítik a kezükbe kerülő repro fegyvereket (akkor is ha kétségbeesetten hadonászol, hogy neeeeeeeeee, mert az a bizarr cucc a te Blue Stars Uzay-od eredeti fehér sugárfegyvere).

Sajnos még a kereskedők sem mindig érzik kötelességüknek, hogy figyelmeztessék a repro tartozék leendő gazdáját a valós helyzetre, holott a fair trade szabályai ezt megkövetelnék. Tisztelet a kivételnek.

A vintage fegyvereknek és egyéb tartozékoknak négy kategóriája létezik. Szerintem. Az első az erdeti, a második az eredeti repro-ja, a harmadik a bootleg (kb. hamisítvány, de gyakran értékesebb mint az eredeti!) a negyedik és egyben utolsó a bootleg reproja (kérem, a nemzetközi helyzet egyre fokozódik). Apropó, milyen lett volna egy Tanú játék sorozat: pl. bontatlan vintage Pelikán József (in Gátőr Outfit), vagy egyszerűbben Gátvéder (tudom, tudom ez egy másik "klasszikus"). Baró, szerintem.

A módszerek:

Előrebocsájtom, hogy a fellelhető források csak az eredeti vintage vs. repro területen adnak útbaigazítást, a bootleg téma még komoly felfedezőkre vár.

Vízpróba. Ez az eljárás egyenesági leszármazottja a középkori boszorkány próbáknak. Az a valódi vintage fegyver, amelyik úszik, ami elsüllyed az pedig tuti repro. Ez a legegyszerűbb módszer, semmiféle szakértelmet nem igényel, csak némi vizet. A processzus a repro fegyverek eltérő, nehezebb anyagán, ill. azon alapul, hogy gyakran festéssel érik el a megfelelő színt. Az eljárás sajnos ruhadarabokra nem alkalmazható, bár ha valamelyik eresztené a színét, akkor az biztos repro. Előfordulhat úszóképes repro is, ugyan én még nem találkoztam ilyennel, és rövid ideig az apró légbuborékok is fenntarthatják a felszínen a hamisítványokat. Nem árt ha a fülünkben cseng Yoda mester tanácsa: "Türelem ifjú tanítványom."

Az összes repro a pohár fenekére süllyedt.

Tűzpróba. A repro fegyver meggyújtva büdösebb és örömet okoz a látványa, az eredeti fegyver meggyújtásakor viszont dühöt, elkeseredést érzünk. Poén volt. :)

Hangpróba. Szintén egy egyszerű módszer, de csendes helyet és némi tapasztalatot is igényel. Kisebb magasságból lepottyantjuk a vizsgálandó tárgyat (állítólag porcelángyűjtők fejlesztették ki) és hegyezzük a fülünket. Ha előtte szerzünk némi tapasztalatot az eredeti és a repro tárgyaink vizsgálatával könnyen megérthetjük mire füleljünk, szavakban ezt így lehetne visszaadni: a repro anyagának ridegségéből eredően "tompán csilingelőbb" és némileg tovább pattog az asztalon. A textíliák dobálása eddig nem hozott sok eredményt, bár lehet csak a hallásommal van gond.

Szemrevételezés. Nos ez már igazi tudomány, szinte a nyolcadik szabad művészetként tisztelhetjük. Kezdetként nem árt tisztában lenni a figurákhoz tartozó fegyverekkel és felszerelésekkel (aki puskázni szeretne, annak ajánlom a "lázadó söpredék" által összeállított útmutatót: Rebelscum - Útmutató a felszerelésekhez. Ha már pénzt adunk ki érdemes elsőre komplett figurát megvásárolni, a hozzá passzoló összes felszerelési tárggyal együtt. Vegyük példaként a poncsós Luke-ot (Luke Skywalker in Battle Poncho) jár hozzá a saját fekete sugárvetője (Palace Blaster), a barna harci poncsója és a fekete poncsó öv 3 recével a szűkítéshez (a két recéjű Leia-é). Amennyiben mindene megvan a delikvensnek, következhet az anyagvizsgálat.

Habár festett fémből is léteznek repro fegyverek (főleg Latin-Amerikában), de ennyire könnyű dolgunk azért nem lesz az Öreg Kontinensen. Szerencsénkre azonban a műanyag minősége is árulkodó lehet. A korábbiakban tárgyalt furcsa tompa hanghoz rideg, törékeny anyag passzol. Pár repro cucc elmorzsolása után már bárki érezheti a különbséget.

Az anyagminőség mellett a kivitelezés alapos vizsgálata is elengedhetetlen. Általánosságban elmondható, hogy az eredeti fegyverek tetszetősebbek, igényesebbek. Példának okáért az eredeti rohamosztagos fegyver markolata apró mintázatú, van olyan repro, ami viszont meg sem kísérli ennek visszaadását. De vannak apróbb különbségek is, amelyek elsőre kevésbé szembetűnőek, mégis árulkodnak a fegyver eredetiségéről (pl. a fénykardok csapott vagy lekerekített végű markolata - a csapott az eredeti lásd: Rebelscum - Fénykard azonosítás). A leggyakoribb jellegzetesség a repro fegyverek utólagos színre festése, ami kis kockáztatás mellett viszonylag könnyen levakarható.

A tölténytár alját levakarva előbukkan a valódi szín.

Az eddig fellelt (hiszen a gyártók is fejlődnek!) repro fegyverek mintázatának, kialakításának jellegzetességeiről a "jawa fegyvertár" oldalain kaphatunk részletes tájékoztatást: The Armory of the Jawas - pisztolyok & puskák, lándzsák & pálcák, szablyák & egyebek felosztásban. Nagyon komoly segítség ez a kis kámzsás guberálóktól, ezért aki talál valami újdonságot, legyen olyan jó és értesítse őket (annál is inkább, mert az ebay-en már felbukkantak a fenti oldalon ismeretlenként feltüntetett repro cuccok, Yoda mester kígyóját lehetne példának említeni). Az egyéb tartozékok, mint a textil ruhadarabok vagy műanyag fejfedők, sisakok eredetiségének vizsgálatára a legjobb módszer egy igazoltan eredeti példánnyal való összevetés, szem előtt tartva, hogy az eredeti tárgyaknak is léteznek különböző verziói (pl. a Rancor Keeper fejfedője).

Produkcijóóó!

Kis lépés nekem, hatalmas ugrás az emberiség bootleg gyűjtő részének. Az eredeti magyar bootleg fegyverek is úsznak. Csodákra képes a tudomány...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése