2009. december 26., szombat

Gyűjtőtársak V. - Aki a fejvadászokra vadászik

Fábián Attila (Attahunter)
cikkíró, Vintage Star Wars specialista
Kedvenc film: „Star Wars összes” (de főleg a III. és V. epizódok), „Alien összes” (incl. AVP)
Kedvenc SW epizód: A Birodalom visszavág, A Jedi visszatér, A Sith-ek bosszúja
Kedvenc karakter: nehéz ügy… „Lord Verebes”, Boba Fett, Jabba the Hutt, Solo, IG-88 (s még SOKAN mások)
Kedvenc űrhajó: Imperial Star Destroyer Flagship: Executor , Slave-One, Sólyom
Kedvenc jármű: AT-AT, AT-ST, AT-RT, swoop
Kedvenc hobbik: Star Wars-ozás (Jedi BABÁZÁS), rajzolás, zenehallgatás, cikkírás
Kedvenc kaja: frutto de la mare, beefsteak, sült- és rántott csirkecomb salátákkal
Kedvenc Web-oldal: minden SW oldal, de különösen a csillagokhaboruja.com, JAWASHOP.hu, Szemétzúzó.blogspot.com és még sokan mások
Kedvenc figura-széria: mind az öt Vintage széria (SW, ESB, ROTJ, POTF, TRI), OTC, VOTC
Kedvenc figura: phhhh…..well: Ephant Mon; Hermi Odle, bounty hunters /fejvadászok/! ALL of them! (minden változatban, bustupokat is beleértve:-)
Kedvenc témák: nehéz…. Jabba palota, Mos Eisley Cantina, Hoth, fejvadászok

Város: Szeged  (Deeges rendszer)
Születési év: 1973 (4 évvel az első Halálcsillag megsemmisítése előtt)

E-mail cím: fabatka9@gmail.com


A Csillagok Háborúja világa kb. 24 éve folyamatosan vonzáskörében tart. Az elsõ, klasszikus film - a IV. epizód - többszörös megtekintése óta imádom ezt a világot fõhõseivel és fõképp látványvilágával együtt. Ebben a lelkesedésben persze volt némi alábbhagyás 1985 - a Jedi Visszatér hazai, szegedi elsõ vetítése - és 1997 - a Special Edition változatok bemutatása - között, hiszen ekkor sem figurákat nem lehetett kapni, sem újabb filmek nem születtek, de én regényekrõl sem tudok ebbõl az idõszakból.


A Star Wars-szal kapcsolatos emléktárgyak, különösen az action figurák igazán aktív gyûjtését 1997-ben, a special edition filmek mozibemutatója, illetve év végén egy bõ féléves amerikai, USA alabamai tartózkodás hatására kezdtem el. Elõtte, 1985 és '97 között mindössze 7 "Vintage" Kenner figurával "rendelkeztem", jórészt pocsék minõségben (mint arra késõbb rádöbbentem). Ezek a következõk voltak: Darth Vader, C-3PO, IG-88, Tie Fighter Pilot, Squid Head, Ree Yees és a Klaatu skiff guard. Kedvenceim voltak már akkor is a Jabba Palota figurák, mert a Jabbás 30 perc számomra messze a legjobb szakasza A Jedi Visszatér-nek (nomeg persze "Apa és fia párbaja" és a Sith Mester halála!). A Ree Yees és a Klaatu figurák szinte hibátlanul meg is maradtak majdnem mostanáig, fegyverrel, a többit - fájó szívvel bár - leselejteztem.

A másik kedvenc gyűjtési kategóriám a Birodalmi Erők gyűjtése. Darth Vader elmaradhatatlan, természetesen, jelenleg 14 igen jónak mondható változatát tudhatom magaménak. Darth Sidious/Emperor Palpatine, mint rejtett Fõgonosz úgyszintén 1-2 változatban szerepel, illetve a különbözõ birodalmi páncélokat és védõruhákat viselõ birodalmi katonák látványa - különösen nagyobb létszámban! - igen meggyõzõ tud lenni, hogy csak a legnagyobb favoritokat említsem: birodalmi homokgárdista, birodalmi rohamosztagos, AT-AT (négylábú lépegetõ, all-terrain armored transport) pilóta és parancsnok, valamint a Tie vadász pilóta és a császári testõr (royal guard).

Emellett harmadik kedvenc témám a tatuini Mos Eisley kikötõvároskájának híres-hírhedt "űrcsehója", a Cantina. Eme témából jelenleg valamennyi eddig kiadott figura megvan, jelenetszerûen berendezve, némelyik két példányban is, hogy bontatlan állapotban is meglegyen. Erre a témámra különösen büszke vagyok, a hivatalosan kiadott papírdiorámára helyeztem rá figuráimat, jelenetszerû elrendezésben. Párhuzamosan látható itt Luke "vitája" Ponda Babával és Dr, Evazannal, illetve Greedo "bájcsevegése" Solo kapitánnyal... e témából egyre több figura jelenik meg az utóbbi években – szerencsére – hiszen rajtam kívül még sok más rajongó nagy kedvence ez! Szinte mindből kettőt szereznék be, ha telne rá, hogy a diorámába is jusson, meg bontatlanul a falamra is. :- )


Végül, negyedik kedvenc témaköröm a fejvadászok - bounty hunters - gyűjtése. Persze ezek közül is kiemelt fontosságúak az Executor fedélzetén megjelenõ "TOP 6", azaz a legjobb fél tucat fejvadász akkoriban: Dengar a koréliai, IG-88, Bossk a trandoshi, 4-LOM (For Love Of Money), Zuckuss a gand és persze a legnagyobb "mester": BOBA FETT, (melynek jelenleg 15 különböző Vintage variánsával bírok, a lengyel bootlegeket nem számítva). Mellettük azonban a korábbi részek - kronológiailag! : ) - vadászait, illetve a Clone Wars kétezer éves fejvadászból lett szeparatista tábornokát, Durge-öt is beszereztem, beleértve a hírhedt Greedo-t, aki viszont átfedést jelent a Cantina-témával.



A gyűjtésről még annyit, hogy bár eme hobby igen költséges dolog, s sokan emiatt fölösleges pénzkidobásnak, avagy gyermekded botorságnak tartják, EGYIK ÁLLÍTÁS SEM IGAZ! Költséges, ez igaz, sõt helyigényes is, de nagyon maradandó látványt jelenthet egy jól elrendezett és karbantartott gyûjtemény - ami látszik is, és nemcsak kartondobozok mélyén kap helyet...

A szoba, akár a lakás, ház dísze lehet egy ilyen masszív kollekció, s ráadásul örök mementóként szolgál, hogy emléket állítson George Lucas immár teljes űreposzának!

Új képek:



2010. december 1.

2 megjegyzés: